Hornád

Chorvátsko

Nazvať jadranské pobrežie turistickým rajom na zemi nie je prehnané. Chorvátsko je krajina tisícročnej histórie a kultúry, ktorej brehy sú obmývané priezračnými vodami Jadranu. Snúbia sa tu ideálne prírodné podmienky reprezentované čistým morom a nenarušenou prírodou so stopami ľudskej civilizácie dávnej doby. Veľkou prednosťou prímorských letovísk sú nádherné skalnaté a kamienkové pláže, ktorých krása je znásobená panorámou pohorí pyšne sa vypínajúcich nad malebnými mestečkami na pobreží. Typickú atmosféru krajiny dotvára vôňa borovíc a olivových hájov. Územie krajiny sa rozprestiera v južnej časti Panónskej nížiny na Balkánskom polostrove a je rozdelené na tri základné časti KVARNER, ISTRIA a DALMÁCIA.

Chorvátsko – Dalmácia

Dalmácia patrí v súčasnosti medzi najznámejšie a najobľúbenejšie turistické oblasti Jadranu. Vďaka malej oblačnosti sa radí k najslnečnejším miestam Európy. Typickým znakom pobrežia Dalmácie je množstvo malých zátok podobných fjordom a ostrovov a ostrovčekov, ktoré umocňujú mnohotvárnosť pobrežia. Nájdete tu väčšie i menšie strediská ponúkajúce všetko potrebné pre dokonalé strávenie dovolenkových chvíľ a rôzne typy pláží ideálnych pre zaslúžené leňošenie.

K najkrajším miestam patrí národný park Krka ležiaci severovýchodne od historického mesta Šibenik a nesúci názov podľa rieky, ktorá ním preteká. Na úseku dlhom 50 km je osem veľkých vodopádov a medzi tými najkrajšími, Rošovským vodopádom a Skradinskym bukom stojí na ostrovčeku Visovac kláštor so vzácnou knižnicou. Ďalším nádherným národným parkom je labyrint Kornatského súostrovia, ktorý tvorí skupina približne 140 ostrovov a ostrovčekov. Rozhodne stojí za návštevu. Šibenik je každoročne navštevovaný milovníkmi histórie a pamiatok a nad všetkými chorvátskymi mestami na Jadrane vyniká svojou jedinečnou polohou v malebnom a rozľahlom zálive pri ústí rieky Krky. Mesto obklopujú pevnosti sv. Mihovil, sv. Ivan a sv. Šubičevac, ktoré sú spolu s pevnosťou sv. Nikola symbolmi mnohých rokov vzdorovania mesta nepriateľom. Neďaleké Vodice sú mestečko bohaté duchom, ktoré majú stále čo ponúknuť svojim návštevníkom, majú niečo, čo ho robí jedinečným, niečo, čo vy sami musíte jednoducho zažiť! Ojedinelá kombinácia životom prekypujúcich stredísk, nádherná príroda a skvelé pláže – to je len zlomok z toho, čo Dalmácia ponúka.

Chorvátsko – Istria

Istria je najväčším polostrovom, s veľmi členitým pobrežím v severnom Jadrane, kde návštevníkov čakajú dobre vybudované turistické strediská, skryté v bohatej zeleni stromov. Patrí k najpôvabnejším oblastiam Chorvátska s jedinečnou kultúrou. Je známa nielen nádherným členitým pobrežím, ale aj vnútrozemím so zelenými kopcami, jazerami a úrodnými nížinami. Malebné vnútrozemie je navštevované turistami menej, avšak hornatá krajina, liečivé pramene, vínne cesty a stredoveké mestá robia z neho jednu z najzaujímavejších oblastí Chorvátska. Zrúcaniny rímskych stavieb, staré benátske prístavy, pláže, lesy, vinice a rázovité mestečká dodajú vašej dovolenke ten pravý nádych.

Oblasť Kvarneru so svojou turistickou ale predovšetkým kúpeľnou tradíciou patrí k najpoprednejším turistickým oblastiam Chorvátska. Patria sem nádherné ostrovy stredomoria (Krk, Cres, Rab) a tiež perla Kvarnerského pobrežia – Crikvenická riviéra.

Chorvátsko – Južná Dalmácia

Južná Dalmácia, to je oblasť charakteristická prevažne majestátnym pohorím Biokovo, ktoré zostupuje k pobrežiu z výšky 1000 m, čím poskytuje impozantné pozadie svojmu okoliu. Veľkou prednosťou väčšiny letovísk tejto oblasti sú nádherné skalnaté a kamienkové pláže, ktorých krása je zvýraznená panorámou pohorí pyšne sa vypínajúcich nad mestečkami na pobreží. Staré latinské príslovie hovorí, že „ruža je vôňou srdca a levanduľa vôňou duše“. Vďaka ideálnym klimatickým podmienkam sa jej najlepšie darí na kamenistých svahoch ostrovov Dalmácie, najmä na Hvare. Levanduľa sa na tomto ostrove sadí a zberá ručne a preto je oproti ostatným európskym levanduľovým plantážam najkvalitnejšia a z hľadiska ekológie aj najčistejšia. Omamná vôňa polí levandule, ktorá sa vlní vo fialovom opare, znásobuje rozprávkovú atmosféru tohto ostrova. Táto oblasť však nie je známa len levanduľou. V Jadranskom mori sa nachádzajú celé kolónie koralov. Najviac ich žije pri ostrovoch Vis, Lastovo a Hvar. Názov červených koralov je corallum rubrum. Vyzerajú ako krík a rastú až do výšky 50-60 cm, na vnútorných stranách ostrovov, smerom k otvorenému moru. Spracovanie koralov sa dedí z otca na syna, z generácie na generáciu. Po vylovení z mora sa musia opracovať tak, aby vynikol ich prirodzený lesk, inak ich krása vymizne. Grécke a rímske báje sa zmieňujú o neuveriteľných schopnostiach a kúzelných vlastnostiach koralov. A preto ak uvidíte v miestnych obchodíkoch na šnúrke červené nerovnomerné ozdôbky, vedzte, že sú to pravé koraly.